Barncyklar

Välj rätt barncykel till ditt barn

Att se sitt barn cykla för första gången är en härlig känsla. Man vet att barnet tagit ett stort steg i sitt liv och att nya möjligheter i och med detta öppnar sig. Man vet även dock att barnet numera också kommer att utsättas för nya faror – barnet kommer att ramla, få skrapsår, vara exponerad för trafik och rent allmänt leva lite farligare.

Val av barncykel kan göra skillnad och skapa en säkrare situation för ditt barn. Vi tänkte peka på några viktiga punkter i samband med att man ska köpa en barncykel:

  • Storleken: Till skillnad mot kläder och skor så kan man inte köpa en barncykel med en tanke på att barnet ska växa in i den. Det måste vara en bra storlek direkt. Barnet ska kunna nå ner till marken och om man mäter från sadeln så ska tåspetsarna kunna nudda backen då barnet sitter. Har du ett yngre barn – upp till 2.5 år – så kan en springcykel vara den barncykel som är bäst. Genom en sådan får ditt barn rätt balansträning och kan i och med detta också få en smidigare övergång till en barncykel med pedaler.
  • Kvalitet före pengar. En barncykel kostar pengar och i och med att barnet växer så kommer också många cyklar – och kronor – att passera. Men, man måste se bortom det ekonomiska. En barncykel måste vara av god kvalitet och vara säker att cykla på. De billigaste modellerna håller inte måttet på samma sätt. Gällande pengarna så finns det alltid en bra andrahandsmarknad att sälja cykeln vidare på också. Välj det säkra och gå upp lite i pris!